Volgende week starten de Nationale Voorleesdagen. Een goede reden om thuis een leuk boek uit te zoeken en iedere dag een gezellig momentje te creëren om uit dit boek voor te lezen!
Voorlezen werkt ontzettend motiverend voor kinderen (jong, maar ook zeker oud!) en zorgt ervoor dat zij enthousiast raken over boeken en lezen. Wanneer zij gemotiveerd zijn om te lezen, zullen zij meer gaan lezen en er hierdoor ook beter in worden.
Naast dat de kinderen het leuk vinden om te worden voorgelezen, is het ook een heerlijk moment tussen ouder en kind(eren). Samen een boek uitkiezen en een plekje waar jullie het boek gaan lezen.
Nóg een voordeel is dat voorlezen de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen prikkelt. Samen in een verhaal duiken, in een andere wereld terechtkomen en nieuwe, onbekende dingen leren.
Op school zullen de kinderen tijdens de opening van de voorleesdagen worden voorgelezen door een andere juf/meester/onderwijsassistent. Tijdens de voorleesdagen mogen kinderen in hun eigen groep meedoen aan een voorleeswedstrijd.
Op maandag 3 februari worden de voorleesdagen afgesloten met een boekenmarkt! Mocht u thuis boeken hebben die verkocht kunnen worden, verzamel ze alvast! Meer informatie over de boekenmarkt volgt snel.
Voorleestips:
- Plan een vast voorleesmoment in, bijvoorbeeld vlak na het eten of vlak voor het slapengaan.
- Laat het kind een boek uitkiezen, maar help wel bij het kiezen (kaft bekijken, achterkant lezen, boek doorbladeren).
- Bedenk samen een plek om voor te lezen. Op de bank? Onder de eettafel? In een zelfgebouwde hut?
- Geef het kind de kans om te reageren op het verhaal.
- Maak het voorlezen boeiend door verschillende stemmen te gebruiken en af te wisselen in volume en toonhoogte.
- Wanneer er plaatjes in het boek staan, bekijk deze dan ook samen en bespreek wat er te zien is.
- Praat samen over het boek. Wat vinden jullie van het boek? Waarom?
Wij wensen iedereen veel gezelligheid en plezier toe met voorlezen!